5S – o poartă de acces către începerea călătoriei LEAN

RO-5s-poster_imageDeseori, metoda 5S este interpretată greșit și este considerată, pe scară largă, ca fiind doar o activitate de curățenie. Deși curățenia este importantă, 5S are o sferă de aplicare mult mai extinsă. Această metodă are legătură cu organizarea locului de muncă. Este o poartă de acces ce permite începerea călătoriei LEAN, implicând angajații în dezvoltarea și utilizarea de „standarde” și „practici”.

 

Metoda 5S poate fi folosită pentru a evalua abordarea afacerii de către o organizație. O evaluare a locului de muncă, folosind principiile 5S, poate oferi rapid o imagine clară asupra capacității unei organizații de a întreprinde acțiuni de îmbunătățire continuă și standarde de management vizual.

 

Etapele 5S:

 

Sortare (Sort)

Bombardier-WorkBench-02
Eliminarea obiectelor care nu mai sunt necesare

Sortarea și eliminarea obiectelor inutile și a dezordinii vor avea un impact imediat asupra stării de spirit. Se recâștigă spațiu și se sortează obiectele depozitate, pentru eficiență maximă.

 

Identificați cea mai eficientă ordine a sarcinilor pentru realizarea procesului de producție.

Creați o hartă a fluxului de valoare pentru a implica angajații în analizarea procedurilor actuale.

Concepeți procese îmbunătățite pentru sarcinile care conduc produsul dumneavoastră de la începutul producției până la punctul de distribuție.

 

Sistematizare (Straighten)

Organizarea locului de muncă în funcție de sarcini

Asigurați-vă că lucrurile necesare pentru realizarea sarcinilor sunt ușor de găsit și ușor accesibile atunci când este nevoie de ele.

Principiul FIFO First in first out (Primul intrat, primul ieșit) – păstrarea unei ordini precise de producție și transfer, asigurându-vă că primul obiect care intră într-un proces sau într-un loc de depozitare este primul obiect care iese.

 

Strălucire (Shine)

5S-Cleaning-Station-A1Curățarea locului de muncă și a echipamentelor

Întreținerea mașinilor, a echipamentelor și a mediului de lucru este importantă pentru sănătate și siguranță, precum și pentru reducerea risipei. Minimizarea pierderilor de timp cauzate de încetinirea producției și opririle pentru efectuarea reparațiilor, care ar fi putut fi evitate, vă va permite să vă concentrați asupra producției de calitate superioară.

 

Standardizare (Standardise)

Stabilirea unor standarde

Creați sarcini standardizate, optimizate în pași simpli, ușor de urmat, pentru fiecare etapă a procesului. Managementul vizual al proceselor standardizate ghidează operatorii pentru a efectua sarcinile stabilite în același mod, de fiecare dată, utilizând un proces definit în mod clar. Acesta combină și utilizează în mod eficient diferite resurse, cum ar fi timp, tehnologie, instrumente și materiale.

 

Susținere (Sustain)


Menținerea standardelor pe care le-ați stabilit

Continuați să mențineți, să monitorizați și să efectuați ajustări. Procesele pot fi analizate și optimizate în continuare prin aplicarea de diferite tehnici LEAN în așa fel încât să obțineți economii de costuri și să susțineți standarde ridicate și o eficiență sporită pentru îmbunătățirea continuă.

 

Succesul continuu al metodei 5S depinde de disciplina echipei de a utiliza documentele de audit și ar trebui să reprezinte un indicator-cheie de performanță (ICP), evaluat și revizuit în timpul activității Gemba la o frecvență convenită de către deținătorii responsabili.

 

Avantajele metodei 5S

  • Siguranță îmbunătățită.
  • Reprezintă un indicator de performanță (ICP) fundamental și un factor-cheie pentru evenimentele Kaizen.
  • Formează o bază solidă pentru începerea călătoriei dumneavoastră LEAN.
  • Membrii echipei dobândesc un simț al proprietății, implicării și responsabilității.
  • Reducerea risipei.
  • Performanță îmbunătățită în materie de productivitate, calitate și implicare a echipei.
  • Sporește profitabilitatea.

 

shadowboard5sO abordare sistematică și metodică va permite echipelor să își organizeze locul de muncă în cel mai sigur și mai eficient mod. Acest lucru este valabil și reprezintă o metodă de succes în orice industrie, contribuind la obținerea de rezultate imediate.

Pentru mai multe informații despre soluțiile de implementare a principiilor 5S la locul dumneavoastră de muncă, contactați echipa noastră.

Descărcați gratuit pentru a imprima și afișa la locul dumneavoastră de muncă.