Celulele flexibile de fabricaţie personalizate promovează munca în echipă

AUTO PRODUCTION TEAM AT WORK

Introducerea celulelor flexibile de fabricaţie într-o unitate poate avea un impact semnificativ. Beneficiile includ reducerea costurilor, creşterea productivităţii şi obţinerea unui spaţiu de lucru valoros.

O celulă flexibilă de fabricaţie personalizată reprezintă o unitate de lucru amenajată în mod logic şi strategic care este folosită pentru a fabrica un anumit produs sau o gamă de produse similare.
Celulele flexibile de fabricaţie personalizate sunt în mod normal mai mari decât un post de lucru, însă nu ocupă întregul atelier de producţie. Acestea sunt folosite pentru a combina o echipă de persoane care au un scop comun într-o zonă specifică, având avantajul suplimentar de a îmbunătăţi comunicarea şi de a promova munca în echipă. Celulele flexibile de fabricaţie personalizate sunt adeseori incorporate în spaţiile de producţie pentru a îmbunătăţi fluxul procesului, calitatea şi viteza şi pentru a reduce costurile.

Economisirea spaţiului

Mutarea mai multor posturi de lucru separate într-o singură zonă compactă va furniza beneficii clare de economisire a spaţiului. Spaţiul astfel obţinut face posibilă funcţionarea celulelor suplimentare, sporind astfel capacitatea de producţie.

Funcţionalitatea

Într-o uzină de producţie, echipamentul implicat în procesul de producţie trebuie să fie instalat astfel încât bunurile produse să treacă în mod simplu şi continuu de la o etapă la alta. Acest lucru este posibil dacă echipamentul este grupat în celule flexibile de producţie care facilitează progresia logică a bunurilor care sunt produse – de la materii prime la un capăt la produsul finit în celălalt capăt. În mod similar, în ceea ce priveşte birourile, celulele flexibile pot facilita colaborarea cu un flux de comunicare mai bun şi utilizarea mai eficientă a resurselor partajate.

Flexibilitatea

O celulă flexibilă de fabricaţie personalizată combină beneficiile celulei pre-proiectate cu flexibilitatea unei soluţii personalizate. Această flexibilitate permite liniilor de asamblare să evolueze la un ritm maniabil, care poate fi schimbat uşor, reprezentând soluţia perfectă pentru producătorii eficienţi care preferă cheltuielile de capital mai reduse.

Calitatea

Exemplu de celulă flexibilă de fabricaţie
Exemplu de celulă flexibilă de fabricaţie

Având mai multe posturi într-o singură zonă, produsele petrec mai puţin timp mutându-se de la un post la altul. Acest aspect este important pentru identificarea rapidă a defectelor. Produsul nu mai este mutat în altă zonă a uzinei, aşteptând o perioadă lungă de timp să fie inspectat, ci este mutat rapid de la un post din celulă la alt post, iar defectele sunt identificate imediat. Această operaţiune nu contribuie doar la creşterea calităţii, ci este de asemenea rentabilă din punct de vedere al timpului şi costurilor.

În partea stângă este prezentată schiţa unui concept pentru o celulă flexibilă de fabricaţie personalizată. Această imagine indică modul în care patru posturi diferite sunt combinate într-o singură zonă compactă, însă care conferă operatorilor suficient spaţiu pentru a-şi îndeplini sarcinile.

Posturile de lucru pentru cei patru operatori au fost anterior separate, ocupând mai mult spaţiu în uzină şi irosind timp pentru deplasare. Piesele trebuiau să fie transportate de la un post de lucru la altul. Această celulă flexibilă de fabricaţie permite ca piesele să fie transferate imediat către următorul operator, economisind timp şi efort.

Apropierea dintre operatori şi mişcarea continuă a pieselor permit identificarea rapidă a problemelor de calitate. De exemplu, în posturile de lucru separate, operatorul din locul 1 poate lucra la articole care sunt apoi stivuite şi transferate către operatorul 2. Aceasta înseamnă că pot trece câteva ore până când operatorul 2 identifică o problemă de calitate. În cazul celulei flexibile de fabricaţie, operatorul 1 trimite în mod constant articolele către operatorul 2, care va identifica imediat problemele legate de calitate.

În timp ce celulele flexibile de fabricaţie nu trebuie să fie construite cu tuburi şi conectori, folosirea unei abordări modulare va asigura faptul că celula are flexibilitatea de a fi extrem de uşor reconfigurată pentru schimbările din producţie şi procese, ceea ce înseamnă o rentabilitate a investiţiilor pe termen lung.

Contactaţi echipa noastră