Principiile noii logistici: organizarea producţiei în flux

new logistics
  1. Înlocuirea modului de sisteme de paleţi + containere mari cu un model supermarketuri/ cutii mici: implementarea de supermarket-uri JIT modulare cât mai aproape de linie.
  2. Alimentarea liniei se face cu ajutorul unor trenuleţe cu o frecvenţă de livrare mare. Principalele avantaje ale containerelor care pot fi transportate manual, în locul containerelor mari: cea mai bună productivitate a logisticii: motostivuitoarele şi costurile lor ridicate sunt înlocuite cu trenuleţe polivalente, care circulă între supermarket-uri şi zonele care mărginesc linia. Containerele mici sunt introduse în flux pe supermarket-uri şi rafturi amplasate pe marginea liniei, de tip LeanTek®, ceea ce asigură cea mai bună rotaţie a activului circulant.
  3. Shopstock-urile (supermarket-uri de proximitate) care includ eventual pregătirea kit-urilor. În unele uzine Lean, supermarket-ul tradiţional a fost adus în apropierea imediată a zonei care mărgineşte linia (în general la câţiva metri) şi modificat în zonă de pregătire: trenuleţele « Lean » sunt eliminate datorită aproprierii linie-supermarket. În acest caz se pot utiliza «shooter»-ele şi cărucioarele împinse manual pentru un JIT eficient şi o eliminare totală a costurilor cu vehiculele. Această practică necesită în prealabil o bună pregătire legată de Lean şi instrumentele JIT.